▪Gıdaların oksijen ile temasının kesilmesi sebebi ile normal raf ömürleri gıdaların çeşidine bağlı olarak (et, peynir, kraker vb.) yaklaşık 3 ila 5 kat oranında artmaktadır. Vakum ortamında küf, bakteri ve mantar gibi mikroorganizmalar yaşayamadığından gıdaların özellik ve görünüşleri aynen korunmaktadır.
▪Gıdalardan nem absorbe edilmesiiçin ortamda hava olmamasından dolayınemli gıdalardan nem kaybının olma durumu ortadan kalkmaktadır.
▪Özelliklerde derin dondurucuda saklanmakta olan etlerde görülen "freezer burn” olayını ortadan kaldırmaktadır. Freezer burn olayının sebebi, etlerin yüzeylerinin susuz kalmasıdır. Etlerin dış yüzeylerinin rengi bozulmakta ve normal durumundan daha açık bir renkte görülmektedir. Ayrıca yüzey ufalanmış, parçalanmış bir görüntüye sahip olmaktadır. Vakumlama tekniği ile bu durum tamamıyla ortadan kalkmaktadır.
▪Özelikle kuru, katı gıdaların vakumlu halde, gıdaların nem alma durumları ortadan kalkacağından dolayı, bu tür gıdalarda sertleşme durumu olmamaktadır. (Örnek: Şeker)
▪İçerisinde yüksek oranda yağ ihtiva eden gıdaların saklanması durumunda da vakumlama tekniğinin kullanılması yarar sağlanmaktadır. Gıdanın oksijen ile temasının olmamasından dolayı içerisindeki yağın bozulma veya ekşime durumları olmayacaktır.
▪Bazı gıdaların bozulması durumunda böceklenme görülmektedir. Vakumlama sayesinde ortamda bu canlıların yaşaması ve çoğalması için hava olmayacağından dolayı bu durumda ortadan kalkmaktadır.
▪Günümüzde, balık, et gibi gıdaların terbiye edilme işlemi gerekli soslar içerisinde bu gıdaların 1 ila 3 gün arasında bekletilmesi ile yapılmaktadır. Vakumlama tekniği bu yönteme de bir kolaylık getirmektedir. Marine (terbiye) edilmesi istenen etler vakumlama yapılarak yaklaşık 1–2 saat içerisinde aynı yumuşaklık durumunda gelmektedir. İleride daha ayrıntılı olarak anlatılacak olan Marine etme durumu vakumlama tekniğinin en ilgi çekici noktalarından birini oluşturmaktadır.
▪Vakumlama sayesinde gıdaların raf ömürleri uzadığından dolayı gıdaların tüketilme süreleri de uzayacaktır. Bu durumda gıda için yapılan harcamalarda azalacaktır. Bu sebeple vakumlama tekniği maddi açıdan da ciddi avantajlar sağlamaktadır.
▪Gıdaların vakum ile kapladıkları hacim ciddi oranda azalacağından dolayı aynı hacim içerisine daha fazla miktarda gıda sağlanabilecektir. Depolama açısından da avantajlıdır.
▪Gıda dışı ürünler de vakumlama tekniği ile korozyon ve nemin verdiği hasarlardan korunmaktadır. Örneğin antika gümüş olan çatak, kaşık gibi parçalar vakum ile ambalajlandığı zaman karartmayacaktır. Giyecek olarak kullandığımız yün kazaklarınız ise böceklenme (özellikle kene) durumundan kurtulacak ayrıca daha az yer kaplayacaktır.
Gıda Vakumlama Yönteminin Avantajları Gıda Vakumlama Yönteminin Avantajları Gıda Vakumlama Yönteminin Avantajları Gıda Vakumlama Yönteminin Avantajları Gıda Vakumlama Yönteminin Avantajları Gıda Vakumlama Yönteminin Avantajları Gıda Vakumlama Yönteminin Avantajları